A minőségi betonkészítés 4 lépésben

A Titán-Beton betongyárában számítógép vezérléssel állítunk elő precíz receptúrák alapján különböző betonkeverékeket. Természetesen a beton helyszínre szállítását, és bedolgozását is elvégezzük megrendelőinknek.

A Oldalunkon a betongyártás fejezetnél részletesen foglalkozunk a beton fajtáival a szabvány szerinti jelölésekkel, adalékanyagokkal.

 A következő cikkben bemutatjuk, hogy mik is azok a pontos lépések, amiket a tankönyvek is leírnak, és évtizedek óta alkalmaznak az építéssel ismerkedők. Ezek: a betonkészítés arányai, a beton keverése, bedolgozása és végül az utókezelése.

1. A betonkeverés arányai: egy jó recept csodákra képes.

A helyes arány megtalálása kulcsfontosságú a minőségi betonkészítéshez. Ez jellemzően így szokott alakulni:

  • 60-75% osztályozott kavics, homok
  • 10-15% cement
  • 15-20% víz

Fontos megjegyeznünk, hogy manapság már senkinek nem ajánljuk a házi betonkeverést, de ha mégis úgy dönt valaki, tömegarányokban mérjük a beton alkotóelemeit mérővödör segítségével, úgy, hogy a hozzáadott alapanyag tömegéből természetesen kivonjuk magának a vödörnek a tömegét. Így tudjuk majd pontosan kimérni az alapanyagokat, amiket belerakunk a keverőbe.

 

2. A betonkeverés módja: kézzel vagy géppel?

A kézi megoldás a kilencvenes évek végéig minden építkezésen megszokott volt, inkább kisebb
kőművesmunkáknál ajánlott, ahol egy talicskában is be tudjuk keverni a betont, de nagyobb mennyiségeket igénylő feladatnál mindenképp érdemes gépet használni, ha nem akarunk rontani a végeredmény minőségén.

Fontos megjegyeznünk, hogy A Titán- Beton itt inkább a zsákos kiszerelésben kapható kész anyagokat ajánlja, amit csak vízzel kell a megfelelő konzisztenciára beállítani.

A lehető legjobb minőségű beton otthoni készítéséhez tehát mindig szükségünk lesz betonkeverőre. A keverésnél először a sóder kerül a gépbe, és csak ezután kezdjük beleadagolni a cementet. Miután ezt a kettőt összekevertük, utána adjuk csak hozzá kisebb adagokban a vizet olyan módon, hogy a
végére is maradjon egy kis adag. Ha eleve nedves a sóder, akkor nem szabad, hogy túl sok víz kerüljön a betonba, továbbá túl sokáig sem szabad keverni az alapanyagokat, mert ez kifejezetten rontani tud a beton szilárdságán.

3. A beton bedolgozása: a kulcs a megfelelő tömörítés

Amíg a beton látványosan tömörítésre szorul, addig nem szabad abbahagyni ezt a lépést, de túl sokáig sem szabad elhúzni: a megfelelő egyensúly eltalálásához is sok tapasztalat kell.

Házi körülmények között hegesztett vasrudat vagy döngölőfát lehet ehhez használni, de alapvetően lap-vibrátor (vagy tű-vibrátor) szükséges hozzá. Nagyobb felületeknél nagy segítség tud lenni egy vízszintes deszka éle is. A bedolgozás végén a lényeg, hogy szép egyenletes felületet kapjunk. Itt is megjegyezzük, hogy ha tartós, precíz, időjárásnak ellenálló végeredményt szeretnénk, akkor a betonozási munkát bízzuk szakemberre.

4. A beton utókezelése: itt sem szabad hibázni

Nem szabad alábecsülni ezt a lépést sem, ugyanis ezen is múlhat a beton minősége. Nem mindenki tudja például, hogy szilárdulás után még legalább 2-3 óráig nedvesen kell tartani a betont, mivel csak így tudjuk elérni azt a szilárdsági pontot, ami csökkenti a beton későbbi repedezését. Ugyanakkor bizonyos esetekben akár egy egész hétig is elhúzódhatnak az utókezelési munkálatok, ha valóban hosszú távon is megbízható minőséget szeretnénk kapni.

Beton rendelés helyszíni kiszállítással: így azért egyszerűbb

Habár házilag is megoldható a betonkészítés, a megfelelő keverési arányokra szánt idő, továbbá az alapanyagok és a védőfelszerelés beszerzése, valamint eljuttatása a helyszínre sok extra munkát jelent az építkezők és kivitelezők számára. Tőlünk rendeljen kész betont, és még a helyszíni bedolgozást is megoldjuk Önnek, ha igényli: a végén úgy is velünk jár a legjobban!