Beton gyártás     

Mixerbeton

 

Miért a Titán-Beton?

Évtizedek óta foglalkozunk betongyártással, betontechnológiával. Ez idő alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk beton keverékeink tökéletesítésében, és ezt számos, sikeres projekt kivitelezésében is kamatoztathattuk.

A Titán-Beton biztosította többek között az Opel Motorgyár betonozásához és a világhírű váltógyártó hazai üzeme, a szentgotthárdi Allison Csarnok építéséhez szükséges betonkeverékeket is.

Büszkén említjük még az M8- as autóút Körmend-Szentgotthárd közötti szakaszának hídépítési műtárgyait, amelyek szerkezeti betonjainak gyártása, helyszínre szállítása, és bedolgozása szintén a Titán-Beton nevéhez köthető.

Betonüzemünk projektjei között szerepel még a Gotthárd-Therm Termálfürdő, a Gotthard Therme Hotel épületeinek, alépítményeinek anyagellátása, valamint a Rába folyó belvárosi hídjainak építése, felújítása is.

Mindez annak köszönhető, hogy a Titán-Beton , Nyugat-Dunántúl egyik legkorszerűbb technológiájával felszerelt betongyárával rendelkezik, ami a legszigorúbb szabványoknak is megfelel. A modern technológiai megoldásoknak köszönhetően kifogástalan minőséget tudunk előállítani, pontos, kiszámítható szállítással, megbízható bedolgozással!

Rendelje meg a minőségi betonkeverékek szállítását!

Beton szállítás és bedolgozás

Nem véletlen hangoztatjuk, hogy a végén úgy is velünk jár a legjobban! Betonüzemünk minden mérnöki igénynek megfelelő keveréket képes legyártani, mixerbetonként helyszínre szállítani, és bedolgozni. Az építkezők és kivitelezők számára  az egyik legnagyobb kihívás a különféle építési anyagok  projekt helyszínre juttatása.

A Titán-Beton még ezen a téren is megbízható szolgáltatással tud Önnek segíteni.  Amennyiben nálunk adja le beton rendelési igényeit, egy cseppet sem kell aggódnia a szállítás miatt!

Beton fajták

 

1. vasalt, belső, száraz
2. vasalt, külső, mérsékelten nedves, fagynak kitett
3. vasalt, külső, váltakozva nedves, fagynak kitett
4. vízzáró fal, enyhén agresszív környezetben
5. vasalt alaptest
6. vasalatlan alaptest
7. vasalatlan szerelőbeton
8. vasalt, külső fagynak kitett
 

A Beton típusai, betontípusok jelölése.

A betongyárakban készített, meghatározott receptúra alapján összeállított betonkeverékek különféle tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezeket a jellemzőket szabványban rendszerezték, és az egyes betonfajtákat ezekkel a szabvány jelöléssel kell ellátni, ami alapján ki lehet választani, pontosan melyikre lesz szükségünk. Sajnos aki nem mindennap foglalkozik ezekkel a jelölésekkel , az nehezen tud kiigazodni a mindenféle furcsa rövidítés és szám között. Az alábbiakban ebben próbálunk segíteni.

A szabvány.

Magyarország az Európai Unió rendelkezésének megfelelően az MSZ EN 206-1:2002 szabványt alkalmazza.

A Beton típusainak jelölése.

A korábbi, ma már elavult szabványban, az előírt szilárdságnak való megfelelés volt , a legmeghatározóbb tényező. A ma érvényben lévő szabályozás szerint a Beton legfontosabb minőségi tulajdonsága a káros környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képesség, másképpen a tartósság. Ezek alapján a Beton legmérvadóbb jellemzője a használati élettartam.    A legfontosabb szempont tehát, hogy mialatt a Beton használatban van, ellenálljon a környezeti hatásoknak, és ne menjen tönkre.

Mi alapján válasszunk Betonfajtát ?

A Beton használati élettartamát befolyásoló legfontosabb tényezők:

1. Környezeti hatások a Beton használati ideje alatt.
Tudnunk kell, és fontos tervezni, hogy az adott helyszínen milyen káros hatások érhetik a Betont. Minél több ilyen káros hatás befolyásolhatja a Betont, annál erősebbet kell választani.

2. A szilárdsági követelmény megválasztása
Statikusoknak tervezni kell, hogy a Betont élettartama alatt várhatóan milyen terhelések érik.

3. Konzisztencia
A konzisztencia az a mérőszám ami a Beton képlékenységét mutatja. Ezt a Beton terülése, és roskadása alapján mérik.

4. A megengedhető legmagasabb kloridtartalom
Amennyiben a Beton fémekkel fog találkozni, azok rozsdásodhatnak.(korrózió). Ezt pedig a Beton kloridtartalma befolyásolhatja. Ezért ezt is figyelembe kell venni.

Mit mutatnak a Beton szabványok jelölései?

Az új szabvány (MSZ EN 206-1:2002) szerint például: C8/10-XN(H)-16-F3
C= anyag meghatározás: ”Concrete”, azaz Beton
8/10= a Beton szilárdságának mértéke
XN(H)= a meghatározott környezeti kitételi (korróziós) osztály
16= a Beton adalékának maximális szemcsemérete.
F3= a Beton előírt konzisztenciája (terülési méréssel meghatározva)

 

Rendelje meg a minőségi betonkeverékek szállítását !

A betonról

A beton az egyik legfontosabb építőanyag, amely alapvetően egy képlékeny, mesterségesen előállított kőzet, ami bármely alakra formálható, és megszilárdulás után elképesztően tartós szerkezetté válik.

A beton összetevői között szerepel a víz, a kavics, a cement, és különféle adalékanyagok. Itt különösen fontosnak tartjuk kihangsúlyozni hogy csak, és kizárólag cementtel lehet minőségi betont előállítani, tökéletes szállítási és bedolgozási lehetőségeket, valamint szilárdsági tulajdonságokat biztosítani.

AZ OLCSÓ HELYETTESÍTŐ ANYAGOKNAK NINCS HELYE A TITÁN-BETON BETONGYÁRÁBAN!

Beton adalék anyagok

Az már köztudott, hogy a három alkotóanyag nélkül nem létezik beton: Cement, sóder, víz. A gyakorlati betonkeverék előállítás során többféle anyag is megtalálható benne, amelyekkel jobb minőségű, és különböző viszontagságoknak ellenálló betont lehet készíteni. Ezeket gyűjtőnéven beton adalékanyagoknak hívják.

Miért érdemes adalékanyagokat használni?

A betonhoz adagolt adalékanyagok segítségével meg tudjuk változtatni a friss, esetleg a megszilárdult beton tulajdonságait. Ezt fizikai, vagy kémiai folyamatok, kölcsönhatások következményeként tudjuk elérni. Fontos tudni, hogy az adalékanyagokat pontosan kiszámolt mennyiségben lehet csak a készülő betonhoz adagolni. Ez nem lehet több mint a betonhoz adott cement súlyának max 5%.-a.

Az adalékanyagokat a keverés során fokozatosan, pontos receptúra alapján adagolják. Egy sima házépítésnél ahol nincsenek rendkívüli körülmények, ritkán fordul elő, hogy olyan betont használnak, amiben adalékanyag van.

Adalékanyagok legjellemzőbb fajtái

Fagyásgátló adalék: fagyásgátlóval adagolt betont általában akkor használnak, ha a bedolgozás során hideg, esetleg fagy várható, de max. -5°C-ig alkalmazható hatásosan. Ezt az adalékot használják leggyakrabban a sima házépítések során, természetesen csak akkor ha a hideg időjárási körülmények fennállnak.

Kötéskésleltető adalék: ennek az adalékanyagnak is benne van a nevében a funkciója. Azért teszik bele a betonba, hogy késleltessék a cement idő előtti megkötését.

Egyéb gyakran használt Adalékszerek:

  • Habképző adalék könnyű súlyú, hőszigetelő betonokhoz
  • Vízálló beton készítéséhez tömítő adalékszer
  • Képlékenyítő adalék folyékony beton előállításához
  • Kötésgyorsító adalék speciális szerkezetekhez
  • Légbuborék képző adalék fagy és sóálló betonhoz

A betontípusok gyakran használt jelöléseinek magyarázata :

Nincs korróziós kockázat  
Környezeti osztály Környezeti Hatás Példák Nyomószilárdsági osztály
XN(H) Környezeti hatásoknak (nedvesség,fagyás,olvadás,korrózió stb) nem ellenálló szilárdsági szempontból alárendelt jelentőségű beton. Korróziónak ki nem tett kis szilárdságú alzatok, beton alaprétegek. C8/10
X0b(H) Vasalás, vagy beágyazott fém nélküli beton esetén: valamennyi környezeti körülmény, kivéve azokat ahol nedvesség, karbonátosodás, kloridhatás fagyás-olvadás, kémiai korrózió koptatóhatás, vagy víznyomás fordul elő. Vasalás nélküli, korróziónak ki nem tett kitöltő és kiegyenlítő beton. C12/15
X0v(H) Vasalás, vagy beágyazott fém nélküli beton esetén: valamennyi környezeti körülmény, kivéve azokat ahol nedvesség, karbonátosodás, kloridhatás fagyás-olvadás, kémiai korrózió koptatóhatás, vagy víznyomás fordul elő. Legfeljebb 35% relatív páratartalmú belső helyiségben lévő vasbeton. C16/20
X0 Vasalás, vagy beágyazott fém nélküli beton esetén: valamennyi környezeti körülmény, kivéve azokat ahol nedvesség, karbonátosodás, kloridhatás fagyás-olvadás, kémiai korrózió koptatóhatás, vagy víznyomás fordul elő. Vasalás nélküli, korróziónak ki nem tett kitöltő és kiegyenlítő beton. Nagyon csekély, legfeljebb 35%relatív páratartalmú épületben lévő beton. C12/15
Karbonátosodás okozta korrózió  
       
XC1 Száraz vagy tartósan nedves. Csekély relatív páratartalmú épületben lévő beton. Állandóan víz alatt lévő beton. C20/25
XC2 Nedves, ritkán száraz. Hosszú időn át vízzel érintkező betonfelületek. Sok alap. C25/30
XC3 Mérsékelt nedvesség. Mérsékelt vagy nagy relatív páratartalmú épületekben lévő beton. Esőtől védett szabadban lévő beton.  
XC4 Váltakozva nedves és száraz. Víznek kitett betonfelületek amelyek nem tartoznak az XC2 osztályba. C30/37
XF1 Mérsékelt víztelítettség jégolvasztó anyag nélkül. Függőleges betonfelületek esőnek, fagynak kitéve. C30/37
XF2 Mérsékelt víztelítettség jégolvasztó anyaggal. Útépítési szerkezetek függőleges betonfelületei,amelyek ki vannak téve fagynak és a levegő által szállított jégolvasztó anyag permetének. C25/30
XF3 Nagymérvű víztelítettség jégolvasztó anyag nélkül. A beton légbuborékképző adalékszer nélkül készül. Esőnek, fagynak kitett vízszintes betonfelületek. C30/37
XF 4 Nagymérvű víztelítettség jégolvasztó anyaggal. Útburkolatok és híd pályalemezek jégolvasztó anyagnak kitéve. Jégtelenítő anyagok közvetlen permetének és fagynak kitett betonfelületek. Fagynak kitett tengeri szerkezetek a felcsapódási zónában. C30/37
Kémiai Korrózió  
XA1 Enyhén agresszív kémiai környezet. Agresszív talajjal vagy talajvízzel érintkező enyhén korrózióálló beton. C30/37
XA2 Mérsékelten agresszív kémiai környezet. Agresszív talajjal vagy talajvízzel érintkező mérsékelten korrózió és szulfátálló beton. C30/37
       
Koptató hatás okozta károsodás  
XK1(H) Könnyű szemcsés anyagok koptató igénybevétele. Járdák, silók, terménytárolók. C30/37
XK2(H) Gördülő igénybevétel okozta koptatóhatás. Betonutak. C35/45
Igénybevétel víznyomás hatására  
XV1(H) Üzemi víznyomásnak kitett beton. Pincefal, csatorna, áteresz, csapadék csatorna. C25/30

Terülési osztályok

Osztály Terülési átmérő /mm/
F1 340 alatt
F2 350-410
F3 420-480
F4 490-550
F5 560-620
F6 630 felett

A TITÁN-BETON SIKERES PÁLYÁZATAI

Cégünk a magyar állam és az Európai Unió támogatásával több pályázatot is nyert az elmúlt években, amivel még tovább tudtuk bővíteni a termelési kapacitásainkat.

Küldjön nekünk üzenetet

Adatkezelés